Skip to main content

DE
SPELREGELS

Disc golf is een spel dat gespeeld wordt met frisbees (of 'discs') en doelen/baskets, vergelijkbaar met de manier waarop traditioneel golf wordt gespeeld. Hier zijn de regels van disc golf:
 • Het doel van het spel is om de disc vanaf de afslagplaats in het doel (ook wel basket genoemd) te werpen in zo min mogelijk worpen.
 • Het spel begint met een eerste worp vanaf de tee of afslagplaats. De speler die als eerste werpt, is de speler die laagste score haalde op de daarvoorgaande hole. Daarna wordt het spel gespeeld in volgorde van wie het verst verwijderd is van het doel. Indien er geen voorafgaande hole was, dan bepalen de spelers zelf de volgorde van gooien.
 • Er zijn verschillende soorten discs die gebruikt kunnen worden voor verschillende worpen, zoals afstandsworpen, putts en approach-worpen. Spelers mogen zoveel discs gebruiken als ze willen.
 • Spelers moeten de disc werpen vanaf de plek waar hij landde na de vorige worp. Er zijn verschillende obstakels die spelers kunnen tegenkomen, zoals bomen, struiken en waterpartijen. Als de disc vast komt te zitten in een boom of ander obstakel, mag de speler hem vanaf de grond eronder verder spelen.
 • Als de disc in de basket belandt, is de hole voltooid en wordt de score van de speler genoteerd. Spelers moeten hun discs uit de basket halen en doorgaan naar de volgende hole.
 • De speler met de laagste score aan het einde van de ronde wint. Een ronde kan bestaan uit verschillende holes en een volledige disc golf baan kan tussen de 9 en 18 holes hebben.
 • Bijkomende regels:
  • Mando: Een "mando" is een verplicht obstakel dat spelers moeten passeren tijdens hun worp. Het doel van een mando is om het spel uitdagender te maken en om spelers te dwingen om een bepaalde lijn te volgen. Als een mando is aangegeven, moet de speler zijn frisbee langs de aangegeven kant van het obstakel werpen, anders wordt er een straf toegepast.
  • OB (Out of Bounds): OB is een gebied buiten de grenzen van de baan en als de frisbee van een speler in dit gebied landt, krijgt de speler een strafslag en moet hij zijn volgende worp maken vanaf de laatste plek waar hij de frisbee in het spel gooide voordat hij OB ging. OB- gebieden worden aangegeven door bijvoorbeeld borden, hekken, lijnen op de grond of andere markers. Spelers moeten ervoor zorgen dat hun frisbee binnen de grenzen van de baan blijft om strafslagen te voorkomen. Als een speler zijn frisbee OB gooit, moet hij de frisbee terugplaatsen op de plek waar hij de vorige worp deed en vanaf daar verder gaan, waarbij hij een extra strafslag krijgt. Als de speler zijn frisbee in water heeft gegooid, wordt dit behandeld als OB. Als een speler zijn frisbee niet kan vinden, heeft hij vijf minuten om hem te zoeken voordat hij een strafslag krijgt.
 • Disc golf wordt gespeeld volgens de regels van de Professional Disc Golf Association (PDGA). Deze regels omvatten onder andere regels voor veiligheid, het raken van obstakels en het spelen vanuit de juiste positie.
 • Spelers moeten zich houden aan de etiquette van het spel, zoals het wachten op andere spelers om hun worp af te maken voordat ze hun eigen worp doen, het houden van stilte tijdens het gooien en het vermijden van schade aan het terrein.
 • Strafpunten worden toegevoegd voor regelovertredingen en voor het missen van een putt. Een speler mag maximaal twee strafworpen per hole krijgen.
 • Disc golf kan worden gespeeld in verschillende soorten terreinen, zoals open velden, bossen en heuvels. Spelers moeten hun strategie aanpassen aan de omgeving en de weersomstandigheden.

Een meer uitgebreide versie van de spelregels kan je hier vinden (in het Engels). https://www.pdga.com/rules

Jouw scores, en die van je vrienden, kan je heel makkelijk bijhouden met de UDisc app.

Bovendien kan je via de app ook een mooi overzicht van het parcours zien.

 • Download de app.
 • Ga naar het tabblad “Courses” en zoek De Pinte.
 • Klik op “Scorekaart maken”, en voeg alle spelers toe.